Tips

Gott till glöggminglet i advent

Värmande glögg, goda tilltugg och tända ljus – advent bjuder på många tillfällen att träffas. Gör det enkelt! Här är tips till mingelbjudningen.

Duka upp en inbjudande buffé med dryck, plockmat och pepparkaka som avslutning. Gör fint med julens vackraste blommor. Välj till exempel magiska adventsplanteringen Midvinterfest eller olika röda snittblommor i småvaser. Julfina sorter är nejlika, hypericum, ilex, skimmia eller anemon, som du kan kombinera med eukalyptus, kvistar av tall och mjuken. 

Glad advent!

Alkoholfri äppelglögg

DU BEHÖVER

1 l äppelmust
2 msk honung
2 kanelstänger
1 tsk kardemummakärnor
3–4 stjärnanis
1 tsk hel kryddnejlika
25 g färsk ingefära, hackad
2 clementiner, klyftade

Till dekoration

Skivad clementin
Kardemummakapslar
Stjärnanis
Kanelstång

GÖR SÅ HÄR

  1. Koka upp äppelmust, honung, kanelstänger, lätt krossade kar­de­­mummakärnor, stjärn­anis, nejlikor, hackad ingefära och clementinklyftor. Sjud lätt under lock i ungefär 20 minuter.
  2. Häll äppelmusten genom en sil och häll upp den i en fin karaff eller kanna som du tycker om. Tillsätt clementinskivor, kardemummakapslar, stjärnanis och kanelstänger för dekoration.

Glöggmingel_alkoholfritt.jpg

Heta kryddmandlar

DU BEHÖVER

3 dl sötmandel, skållad
2 msk olivolja
1 tsk kanel
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 krm chilipeppar
2 krm paprikapulver
Färsk rosmarin

GÖR SÅ HÄR

  1. Rosta mandlarna i en torr stekpanna.
  2. Tillsätt olivolja och strö på kryddblandningen, lite i taget. Skaka pannan. Stek tills färgen är gyllene.
  3. Låt svalna på bakplåtspapper. Toppa med rosmarin.

Glöggmingel_mandlar.jpg

Fikon fyllda med ädelost

DU BEHÖVER

Färska fikon
Valnötter
Ädelost

GÖR SÅ HÄR

  1. Skär ett kryss över fikonets topp så att det öppnas.
  2. Smula ädelost i fikonen.
  3. Toppa med valnötter.

Glöggmingel_fikon.jpg

Saftig pepparkaka med snövit glasyr

DU BEHÖVER

Till kakan:

100 g smör
2 dl strösocker 
2 ägg
1 1/2 dl gräddfil, filmjölk eller youghurt
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver

Till glasyren:

2 dl florsocker
1 ½ msk vatten

Topping:

2 msk frysta lingon

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Vispa socker och ägg pösigt. Tillsätt det smälta smöret.
  4. Rör ner gräddfilen eller motsvarande.
  5. Sikta ner mjölet blandat med kryddorna och bakpulvret medan du rör.
  6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40–45 min.
  7. Ta ut kakan och låt svalna en stund innan den stjälps upp på ett galler.
  8. Gör glasyren genom att blanda florsocker med vatten tills den får bra konsistens.
  9. Ringla glasyren över kakan och toppa med frysta lingon.

Glöggmingel_pepparkaka.jpg