Tips
Sommaren är full av högtider och festliga tillfällen – skolavslutningar, födelsedagar, midsommar, kräftskivor och mycket annat. Fira med en vacker hembakad blomstertårta!
Säsongens skira växtlighet bjuder frikostigt på utsmyckning till maten och borden. Fyll vaser med sommarens väldoft, men passa på att ta blomsterprakten ett steg längre – överraska med bakverk dekorerade med ätbara blommor!
Extra festligt blir det med en hög tårta. Baka två sockerkaksbottnar, gör dem i omgångar om du bara har en form. Receptet hittar du här nedan. Skär varje botten i två delar så att du får totalt fyra lager att varva med fyllning.
Se exempel på ätbara blommor.
Bär, ätbara blommor och maränger toppar tårtan. Undvik att dekorera alltför tillrättalagt och symmetriskt. Placera först blommorna glest över tårtan, fyll sedan på tills du är nöjd med helheten.
Små söta blomsterbakelser kompletterar tårtan och blir fina på kakfatet. Ta ett glas eller en kopp i lämplig storlek och stansa ut rundlar ur en tårtbotten. Följ beskrivningen för blomstertårtan.
Bakelserna är gjorda av minibottnar som stansats ut med ett glas ur en tårtbotten. Fyllningen är densamma som i tårtan.
Om du vill kan du även spritsa små dekorativa rosor eller toppar. Använd samma fyllning som du använt mellan bottnarna. Maränger är också fina som dekoration.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smörj och bröa en bakform, cirka 2 liter eller 24 cm i diameter.
3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver.
4. Koka upp mjölken med matfettet och rör ner det i mjölblandningen. Häll smeten i formen.
5. Grädda kakan genast i nedre delen av ugnen 35–40 minuter.
6. Låt kakan svalna innan du delar den på mitten med en lång vass kniv.
Att servera dryck ur glasburkar känns enkelt och somrigt. Toppa med några blad av citronmeliss, syrenblommor och violer.